Gå til hovedindhold

Dagplejen Åby

Velkommen til Dagplejen Åby hvor vi har fokus på nærvær, tryghed og den tætte kontakt til en enkelt voksen.

  • Læs op

Indhold

    I Dagplejen Åby er der ansat 20 dagplejere og vores distrikt dækker geografisk området Hasle, Åbyhøj, Gl. Åby og Brabrand. Vi har herudover et gæstehus med tre fastansatte dagplejere.

    Vi arbejder med og tror på at læring sker gennem leg og vi møder barnet, der hvor det er. Vi ønsker gennem hjemlig hygge, omsorg og individuelle hensyn, at give børnene en tryg og rolig hverdag i små grupper.

    Samtidig kommer alle dagplejere og børn i faste legestuegrupper i vores fælles legestue en gang om ugen. Her lærer børnene at være en del af et større fællesskab og vi har fokus på at skabe relationer på tværs af de enkelte dagplejere. Legestuen fungerer som en heldagslegestue, hvilket betyder at du som forældre aflevere og henter dit barn i legestuen en fast dag om ugen.

    Vi har valgt dagpleje til begge vores børn da vi vægter trygge, hjemlige rammer og en tæt relation. Der er altid tid til en ordentlig velkomst om morgenen og snak om eftermiddagen om dagens aktiviteter.

    En forælder i dagplejen

    Sådan ser her ud

    Tirsdagsgruppen

    Onsdagsgruppen

    Torsdagsgruppen

    Fredagsgruppen

    Når dagplejeren har ferie og ved sygdom bliver jeres barn tilbudt plads i vores gæstehus.

    Gæstehuset har til huse på Jettesvej 2, Brabrand. Tlf. 29203970

    I gæstehuset er vi 3 fuldtidsansatte dagplejere: Annette Frederiksen, Lene Kristiansen og Jane Jensen, som dækker dagplejerens arbejdstid. Vi har alle flere års erfaring som dagplejere og har løbende videreuddannet os gennem diverse kurser.

    I gæstehuset forsøger vi at skabe hverdag som barnet kender fra sin faste dagplejer. Derfor vil der være et tæt samarbejde mellem gæstedagplejere og de faste dagplejere. I gæstehuset deler vi os ofte op i mindre grupper, så f.eks. en gruppe der tager i skoven og laver bålmad, mens de mindste tager på biblioteket eller på legepladsen.

    I gæstehuset har vi plads til 10 børn.

    Når jeres barn er i gæstepleje, lærer det andre børn og voksne at kende og finder hurtigt ud af at indgå i en anden sammenhæng end den vanlige.

    Vi kan tilbyde:

    • Omsorg og nærvær for det enkelte barn.
    • Mulighed for opdeling af børnene i mindre grupper (roligt miljø)
    • Store og lyse lokaler med god plads til at løbe, tumle og køre på scootere
    • Udeliv, f. eks legepladser, Naturcenter Sølyst og bål i skoven.
    • Altid samme personale – ingen vikarer
    • Vi arbejder i dagligdagen altid med tanke for de pædagogiske læreplaner.

    Vi tilbyder desuden:

    • Fuld forplejning – sund og varieret kost

    Alle dagplejerne er tilknyttet en fast legestuegruppe, der mødes i vores legestue på Henrik Hertz Vej 64E, 8230 Åbyhøj. 

    I legestuen er dagplejerne sammen en fast dag på ugen (tirsdagsgruppen, onsdagsgruppen, torsdagsgruppen og fredagsgruppen). I hver legestuegruppe er der 4-5 voksne med hver 4 børn.

    I legestuen tilbydes børnene nogle andre aktiviteter end hos den enkelte dagplejer og de har mulighed for at få erfaringer med at være en del af en større gruppe. Der kan knyttes venskaber på tværs af dagplejerne og i alle grupperne er der fokus på blandt andet sang, rytmik, motorik og fællesskab.

    I dagplejen tilbydes en sund, varieret og næringsrigtig kost til alle måltider, som serveres i dagplejehjemmet:

    • Morgenmad (inden kl. 8)
    • Formiddagsmad
    • Frokost
    • Eftermiddagsmad

    Jeres barn skal altså ikke have madpakke med i dagplejen, dog skal evt. specialkost medbringes hjemmefra. Hvis dit barn har fødevareallergi vil vi gerne have lægeerklæring, og vi vil i det omfang som det er muligt imødekomme det enkelte barns særlige behov.

    Dagplejeren skal tilbyde børnene økologisk mælk, hvis forældrene ønsker det.

    Vand slukker tørsten til mellemmåltiderne og dagplejerne medbringer altid vand på udflugter og lignende.

    Kosten sammensættes i samråd mellem forældre, dagplejere og dagplejepædagog. For små børn evt. i et samarbejde med en sundhedsplejerske.

    Læs mere om mad og måltider på aarhus.dk.

    Kontaktmøde

    Når I har accepteret tilbuddet om dagplejeplads, vil I blive kontaktet af den pædagogiske leder, som vil aftale et kontaktmøde med jer inden barnet starter i dagplejen.

    Mødet finder som regel sted i dagplejehjemmet i middagsstunden. På mødet vil jeres dagplejer fortælle lidt om dagens aktiviteter og spørge til jeres barns rytme, søvn, kost og særlige behov. Herudover vil vi fortælle lidt om dagplejen, organisering, ferie, sygdom mm., der skal udfyldes et stamkort på jeres barn, og vi aftaler hvordan barnets første tid i dagplejen skal forløde.

    Opstart i dagplejen

    Når jeres barn skal starte i dagpleje er det ofte forbundet med en større ændring i jeres familie. Jeres barn skal for første gang ud og knytte tætte kontakter med andre børn og voksne, og I skal som forældre have tillid til, at en anden voksen kan give jeres barn tryghed og nogle glade timer i jeres fravær.

    Samarbejdet dagplejer og forældre imellem er en vigtig forudsætning for, at barnets tid i dagplejen bliver god. Børn reagerer forskelligt, når de bliver præsenteret for noget nyt. Derfor vil indkøringen i dagplejen også være forskelligt fra barn til barn. Hvad der er bedst for dit/jeres barn, taler vi om på kontaktmødet inden barnet starter i dagplejen.

    Det kan være godt, hvis I den første tid er sammen med barnet i dagplejehjemmet. Det er også en god måde for dagplejer og forældre at lære hinanden at kende på og en god start for barnet. Hvis I kan planlægge det således, at barnet i starten har nogle korte dage, er det også en rigtig god ting.

    Øvrige forældresamtaler

    Der tilbydes en status- og udviklingssamtale to gange mens jeres barn er i dagplejen. Den første er når barnet er mellem 9-14 mdr. gammel og I vil her tage en dialog med jeres dagplejer, og vil i den forbindelse modtage et link til det dialoghjulsmateriale, som vi bruger som udgangspunkt for samtalen og som bruges i alle dagtilbud i Aarhus Kommune. Til denne samtale deltager I og jeres dagplejer.

    Når jeres barn er mellem 2,5 og 3 år udfylder I og dagplejeren igen dialoghjulsmaterialet og til denne samtale deltager I, jeres dagplejer og den pædagogiske leder/dagplejepædagogen. Materialet skal ses som en mulighed for at komme omkring hele dit barns udvikling og trivsels og bliver altså ikke anvendt som en tjekliste til, hvad et barn skal kunne på bestemte tidspunkter. 

    Overlevering til børnehave / anden institution 

    Når jeres barn skal starte i børnehave eller flytter til andet pasningstilbud laver vi overlevering på alle børn ud fra et ressourcesyn på barnet. Vi afholder enten et virtuelt overleveringsmøde med deltagelse af jer som forældre, dagplejeren, den nye børnehave og dagplejepædagogen eller laver en skriftlig overlevering. 

    Ønsker I som forældre flere samtaler retter I henvendelse til dagplejeren eller den pædagogiske leder.

    I er desuden altid velkomne til at kontakte den pædagogiske leder, hvis I har spørgsmål vedr. jeres barns trivsel i dagplejen.

    Få indflydelse på hverdagen

    I vores forældreråd har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed.

    Se, hvad vores bestyrelse i dagtilbuddet arbejder med under Fælles i dagtilbuddet.

    Dit barns udvikling og trivsel er rigtig vigtig for os. Vi arbejder derfor løbende med at udvikle og forbedre vores pædagogik og vores tilgang til det enkelte barn, hvilket vi gør gennem sparringer i legestuegrupperne, til personalemøder og ved pædagogiske tilsyn.

    Pædagogisk tilsyn

    Dagplejerne får regelmæssigt besøg af den pædagogiske leder/dagplejepædagogen. Her får dagplejerne støtte, vejledning og inspiration til arbejdet med børnene.

    Dagplejeren og den pædagogiske leder/dagplejepædagogen taler om det enkelte barn, dets trivsel, sprog, motorik, personlige og sociale udvikling. Vi drøfter dagplejerens pædagogiske metoder, og kommer ind på mål og handleplaner.

    Den pædagogiske leder/dagplejepædagogen kommer jævnligt i alle legestuerne, og følger dagplejere og børn i større grupper.

    Derudover støtter den pædagogiske leder og dagplejepædagogen dagplejeren i arbejdet med pædagogiske læreplaner for børnene. Disse læreplaners temaer er grundelementerne i dagplejerens arbejde med børnene.

    Læs mere om vores arbejde med børnenes udvikling og trivsel under Fælles i dagtilbuddet.

    I forbindelse med de forskellige traditionelle højtider forbereder vi os til festerne ved at synge sange, julesange, fastelavnssange etc. i god tid før arrangementet. Børnene lærer ved gentagelser og elsker det, de kender.

    Julefest

    I dagplejen kan vi godt lide at holde fast i traditioner. Dagplejerne arrangerer og inviterer forældrene med til legestuernes juletræsfester. Her danses der om juletræ, julemanden kommer forbi med små poser eller pakker til børnene, hvorefter der serveres æbleskiver, klejner, pebernødder eller lignende. Arrangementet foregår i legestuen, og varer som regel fra kl. 14.00-14.30 til 16.00. Her har forældrene mulighed for at mødes med de andre forældre og få en sludder over en kop kaffe. Af hensyn til pladsen kan vi desværre ikke invitere søskende med.

    Julefesterne bliver som regel holdt i uge 50 eller 51. I får en indbydelse af jeres dagplejer.

    Fastelavnsfest

    Hvis børnegruppen aldersmæssigt kan få noget godt ud af det, arrangeres der også fastelavnsfester i legestuerne. Det er forskelligt fra gruppe til gruppe, om der inviteres forældre med. De børn der har lyst kan komme udklædte, og der slås katten af tønden. Tønden kan være af pap, en kraftig pose eller en træ tønde, alt efter hvor mange muskler der er blandt børnene.

    Tønden kan være fyldt med spændende ting som rosinpakker, popcorn, serpentiner etc. Måske spises der frugtstænger eller fastelavnsboller.

    Andre arrangementer

    Fødselsdage: Fødselsdage holdes enten i de enkelte dagplejehjem, hjemme hos barnet eller i legestuerne. Forældre og dagplejer beslutter hvordan og hvor, og hvad evt. traktement skal bestå af. Mange forældre vil gerne bage lidt til deres barns fødselsdagsfest, snak med jeres dagplejer om hvad børnegruppen må få, så der er noget for alle børn.

     

    Dagplejedagen: Hvert år fejres dagplejedagen over hele landet. Det er altid anden onsdag i maj. Her står legestuerne på skift for at arrangere forskellige aktiviteter på tværs af legestuerne. Det kan være mini-OL med scooterræs, sæbebobler, gå på line osv., eller indianerfest - det er helt op til grupperne selv at beslutte. Om eftermiddagen står forældrerådet for, at der er kaffe, boller og frugt til alle, når børnene skal hentes. En dejlig dag med fest for både børn og voksne.

    Fællesspisning: Nogle grupper inviterer forældre og søskende til en fællesspisning en eftermiddag, hvor børnene ”optræder” for forældrene. Der spises medbragt tag selv bord, mens børnene leger og forældrene kan sludre med hinanden. Disse arrangementer varer fra ca. 16.00–18.00, så er børnene mætte af mad og oplevelser og snart sengeklare. Det er oftest om sommeren, hvor arrangementet kan foregå ude på legestuens legeplads, så er der også plads til søskende.

     

    Dagplejen Åby

    Henrik Hertz Vej 64E, 8230 Åbyhø

    Telefon: 31 24 00 11

    Pædagogisk leder 

    Lone Pedersen

    Dagplejen Åby

    Henrik Hertz Vej 64E, 8230 Åbyhøj

    Telefon: 31 24 00 11

    E-mail: loneped@aarhus.dk

    Dagplejepædagog

    Mette Trier Mikkelsen

    Gl. Åby Dagtilbud

    Telefon: 20 69 96 40

    E-mail: mmet@aarhus.dk

    Sidst opdateret: 11. november 2023